Westenschouwen

Haringschaaltje met tekst:

Westenschouwen ’t zal je rouwen
dat je hebt geroofd mijn vrouwe
Westenschouwen zal vergaan
alleen de toren zal blijven bestaan

Schaaltje gekregen van Peter de Jong tijdens de afsluiting  van de haringschaaltjes tentoonstelling aan de Hoogstraat te Vlaardingen.

informatie Westenschouwen

Westenschouwen is een gehucht in het uiterste westen van de Zeeuwse gemeente Schouwen-Duiveland, juist achter de duinenrij. Het is tevens de naam van het natuurgebied dat alhier in de duinen ligt. Westenschouwen was tot 1816 een zelfstandige gemeente; in dat jaar ging het over naar de gemeente Burgh.

Westenschouwen was een vissersdorp waarvan in de 16e eeuw de haven verzandde, waarna de vissers de plaats verlieten. Over het verval van Westenschouwen ontstond een sage. Een visser zou een zeemeermin hebben opgevist, waarop haar zeemeerman boven water kwam en uit wraak een vloek over het dorp uitsprak. Die vloek zou ongeveer als volgt gaan: “Westenschouwen, ’t zal u rouwen dat ge heeft geroofd mijn vrouwe, Westenschouwen zal vergaan alleen de toren zal blijven staan”. De toren is echter in 1845 afgebroken.

Westenschouwen dient niet verward te worden met Westerschouwen, een voormalige gemeente die in 1961 geformeerd werd en in 1997 opging in Schouwen-Duiveland.