Porceleyne fles haringschaal (2)

Deze haringschaal van de Porceleyne fles is nagenoeg gelijk aan de versie (1) binnen de verzameling. Beide exemplaren zijn echter opgenomen. Dit om te benadrukken dat het hier gaat om handwerk door de jaren heen. Kleine verschillen tussen beide schalen. Ambachtelijk, verschillend van leeftijd.

Via onderstaande link vindt u in het kort de geschiedenis van het bedrijf de Porcelyne Fles

Klik op: geschiedenis PF Nederlands kort

In de collectie van Royal Delft is een aantal stukken te beschouwen als iconisch voor het merk. Deze historische topstukken hebben het “Delfts Blauw” en het merk Royal Delft wereldberoemd gemaakt. Het zijn objecten die in ons collectieve geheugen gegrift staan en die hun naam eer aan doen: “Iconic”.

( tekst van de website van de Porcelyne fles www.royaldelft.nl )

Indien een van de website-bezoekers  meer kan vertellen over de merktekens op beide schalen: graag!

CODERINGEN DELFTS AARDEWERK DE PORCELEYNE FLES

Vanaf 1879 is ons aardewerk gecodeerd met een flesje, de initialen van Joost Thooft (JT) en het woord Delft op de volgende manier:

Links onder het merk staan de initialen van de schilder of de schilderes en rechts onder het merk één of meer letters die de jaarcode aangeven.

Volgens bovenstaand overzicht zou deze schaal gemaakt zijn in 1918 (BN). Of dit juist is weet ik niet zeker. Laat me graag informeren door de kenner.

Op de meeste stukken ziet men een cijfercode, een soort ovennummer, die betrekking heeft op de interne controle. Sinds 1985 wordt het artikelnummer op de artikelen vermeld.