Porceleyne fles haringschaal (1)

Rauwe haring: typisch Nederlands. En daar hoort een eigen schaaltje bij. Het haringschaaltje is al vanaf de 18e eeuw te vinden in het Nederlandse interieur. De vorm van het schaaltje waarmee de haring wordt opgediend is door de eeuwen bijna gelijk gebleven. De rand aan de buitenzijde is voorzien van een siermotief. De geschubde huid van de vis toont diverse gradaties blauwtinten, allemaal verkregen door een mening van water en kobaltoxide: het blauwe pigment waarmee het beroemde Delfts blauw wordt verkregen.

In de collectie van Royal Delft is een aantal stukken te beschouwen als iconisch voor het merk. Deze historische topstukken hebben het “Delfts Blauw” en het merk Royal Delft wereldberoemd gemaakt. Het zijn objecten die in ons collectieve geheugen gegrift staan en die hun naam eer aan doen: “Iconic”.

( tekst van de website van de Porcelyne fles www.royaldelft.nl )

 

CODERINGEN DELFTS AARDEWERK DE PORCELEYNE FLES

Vanaf 1879 is ons aardewerk gecodeerd met een flesje, de initialen van Joost Thooft (JT) en het woord Delft op de volgende manier:

Links onder het merk staan de initialen van de schilder of de schilderes en rechts onder het merk één of meer letters die de jaarcode aangeven.

Op de meeste stukken ziet men een cijfercode, een soort ovennummer, die betrekking heeft op de interne controle. Sinds 1985 wordt het artikelnummer op de artikelen vermeld.