Goedewaagen Deltahotel

Naast het bordje van de Gemeentelijke Reinigingsdienst is dit het tweede Vlaardingse haringschaaltje uit de serie haringschaaltjes van Goedewaagen:
“het Deltahotel”.

Het eerste bordje kreeg ik als geschenk van Peter de Jong, mede verzamelaar. Nadat dit bordje voor lange tijd in bruikleen is gegeven aan het Deltahotel kon ik via Marktplaats toevalligerwijs een tweede exemplaar aanschaffen.

Bijzonder is het enige nog in Nederland in gebruik zijnde zichtbaken.

Op het bordje staan de initialen vG van de ontwerper A.L. van Gool, die veel schaaltjes voor Goedewaagen heeft ontworpen. In dit schaaltje verandert hij duidelijk van stijl. Abstracter, een moderne stijl.

achterzijde schaaltje

signatuur van A.L. van Gool: vG

 

informatie Deltahotel

Geschiedenis

Het initiatief voor de bouw van het Delta Hotel kwam in 1950 van toenmalig burgemeester Heusdens van Vlaardingen. Met hulp van het Marshallplan en de gezamenlijke industrie konden de plannen voor bouw van het Delta Hotel doorgaan. In 1953 werd de “N.V. Hotelexploitatie Maatschappij Vlaardingen” opgericht, waarna uiteindelijk op 31 maart 1955 het Delta Hotel kon worden geopend. Bij de opening bestond het hotel uit 24 hotelkamers met eigen bad, een bar en restaurant en het beroemde “kraaiennest”.

Het Delta Hotel werd in 1974 onderdeel van de Clingendael Hotelgroep. In 1978 werd het hotel uitgebreid met 54 hotelkamers, een overdekt verwarmd zwembad, een sauna en twee multifunctionele zalen. In 1995 werd het hotel gekocht door Lucas Petit, die reeds 2 jaar als directeur in het Delta Hotel werkzaam was, en ondergebracht in de Exploitatie Maatschappij Delta Hotel B.V. Hierdoor werd het hotel weer zelfstandig.

In de zomer van 1996 werd het nieuwe restaurant Nautique geopend. Het grootste deel van het exterieur werd in 1997 gerenoveerd en in 1998 zijn de conferentiezalen en de lobby geheel vernieuwd. De 54 hotelkamers van de nieuwbouw zijn in 1999 gerenoveerd.

In de nacht van 25 juni 2001 gingen het restaurant en de keuken bij een brand verloren. De rest van het hotel liep rook- en waterschade op en moest tijdelijk sluiten. Na herbouw is het hotel medio 2002 weer in gebruik genomen.

Architectuur

Het hotel is ontworpen door J.W.C. Boks. Met name het Kraaiennest[1] was voor die tijd zeer vernieuwend. Het idee is later ook gebruikt door onder anderen Rem Koolhaas bij zijn ontwerp voor het Byzantium[2] in Amsterdam.[3]

In 1978 werd een tweede vleugel naar een ontwerp van de Vlaardingse architect
W. Houdijk aangebouwd. Houdijk ontwierp ook het uit 2002 daterende glazen gebouw dat in het water staat.