Drie Sierborden Ouwehand Katwijk

Het Katwijkse bedrijf Ouwehand heeft drie sierborden laten maken bij het bedrijf Schoonhoven Keramiek. Drie borden zijn direct verbonden met de haringhandel. Genoemd mag worden dat het Vlaardingse haringbedrijf Warmelo en van der Drift in 2012 volledig is opgegaan in Ouwehand Visverwerking

Het eerste bord is een haringkraam waar de nieuwe haring  wordt gegeten. Achterop het bord de tekst : “ze benne weer best dit jaar”

   

Het tweede sierbord laat vrouwen zien die de haring aan dunne houten stokken rijgen. Ook wel ‘gespeet’ genaamd. Zo wordt de haring tot ‘bokking’ gerookt.

   

Het derde bord toont een Katwijkse vrouw die met haar handelswaar op het hoofd de weg naar Leiden aflegt om daar de vis te verkopen.

   

Informatie Ouwehand Visverwerking 

Enkele momenten uit de geschiedenis van het bedrijf Ouwehand Visverwerking 

In 1905 werd rederij Ouwehand opgericht. Het bedrijf startte met een houten zeillogger. Drie jaar later werd er een bedrijfspand aangekocht, en zo begon de groei van Ouwehand. Tijdens de eerste wereldoorlog brandde het gehele bedrijfspand af, maar ondanks deze tegenslag maakte Ouwehand een doorstart.

In 1939 begon de Tweede wereldoorlog waardoor er niet meer uitgevaren kon worden. Aangezien visvangst niet meer mogelijk was werd overgegaan op het pellen van garnalen. Na de tweede wereldoorlog in 1945 kon er weer haring gevangen worden. De vangsten waren dat jaar zeer goed en dit gaf Ouwehand de mogelijkheid om te moderniseren en uit te breiden.

Ouwehand is in 2009 in handen van de Katwijkse rederij Parlevliet en van der Plas gekomen. Dit betekent dat Ouwehand effectiever te werk kan gaan, aangezien men nu dichter bij de bron zit en de eerste keus heeft wat de gevangen haring betreft.

In 2012 is het bedrijf Warmelo en van der Drift volledig geïntegreerd binnen het Ouwehand pand. Warmelo en van der Drift is een bedrijf dat al meer dan 125 jaar is gespecialiseerd in maatjesharingproducten.

De borden zijn vervaardigd in Schoonhoven bij Schoonhoven Keramiek. 

Informatie Aardewerkfabriek Schoonhoven Keramiek.

Plateelbakkerij Schoonhoven start in 1920 met de productie van fijnkeramiek. Het keramiek wordt dan gebakken in turfovens en daarna met de hand beschilderd. De productie bestaat vooral uit ‘siergoed’. In 1923 maakt de fabriek voor het eerst aardewerk in opdracht. Ter gelegenheid van het 25-jarig regeringsjubileum van koningin Wilhelmina, produceert Plateelbakkerij Schoonhoven een rijk gedecoreerde herdenkingsvaas.

Plateelbakkerij Schoonhoven maakt naam in binnen en buitenland. Met name de decors die het aardewerk sieren, worden geroemd. Het bedrijf hecht veel waarde aan de artistieke kwaliteit van haar producten. Er zijn bijzondere Jugendstilontwerpen, maar ook meer barokke decors. Vanaf de jaren ’50 wordt er ook in Delfts blauw geschilderd. In die periode zijn er alleen al 63 schilders in dienst van het bedrijf.

Tijs Visser is in 1920, samen met zijn schoonvader en zwager, de oprichter van Plateelbakkerij Schoonhoven. Hij wordt in de jaren ’50 opgevolgd door zijn zoon Nico, die tot het begin van de jaren ’80 directeur blijft. In 1983 draagt Nico Visser de leiding van Schoonhoven Keramiek over aan zijn zoon Joop Visser en zijn schoonzoon Hans van Dorst. Laatstgenoemde is nog steeds directeur van het bedrijf.