Algemeen

Haringschaaltjes

Waarom haringschaaltjes ?  Een gevoel, tussen kunst en kitch. Verbonden met Vlaardingen, ooit een belangrijke havenstad, nog steeds worden we ‘haringkoppen’ genoemd.

De traditie en de  bedrijvigheid neemt steeds verder af. Laten we de geschiedenis niet vergeten, het verhaal blijven vertellen. Daar draagt deze verzameling hopelijk een steentje aan bij.

Een oude foto liet wel zien dat de voorliefde van haring al vroeg aanwezig was.

Zoals mijn vader zei:
“Het lijkt me heerlijk wanneer je het lekker vindt” 


Theo Werner eet haring, uit: familiealbum

Een verzameling die ooit begon met een haringschaaltje dat we tijdens een vakantie in Zuid Engeland hadden gekocht. Het bleek Delfts Blauw, een bijzondere omweg om zo weer terug te keren naar de omgeving van Delft, Vlaardingen.

Een schaaltje op een rommelmarkt volgde, daarna nog één als cadeau voor mijn verjaardag, een verzameling was geboren. Altijd een reden om op een rommelmarkt, kringloopwinkel of Marktplaats-achtige intersites te kijken en te zoeken. Een kleine 50 schaaltjes en borden zijn nu in mijn bezit

Ondertussen schaalt zo’n verzameling op en krijgt rafelranden. De eerste stap waren de bordjes, maar de inmaakpotten kwamen ook de ‘haringkamer’ in. Voorzichtig, alleen wanneer het mooie exemplaren zijn en bij voorkeur wanneer het een verband heeft met Vlaardingen.

Maar zo ontstaan de randattributen als speldjes, gedenkplaatsjes, gravures, een klok, postzegels, filmpjes en meer. Niet fanatiek, slechts wat op mijn pad komt. Ze behoren niet tot de verzameling, maar maken hem wel rijker. vandaar een apart deel over deze “rand-objecten”.

Informatie over voorwerpen, correcties en aanvullingen, zijn altijd welkom.

En natuurlijk houd ik mij altijd aanbevolen voor nieuwe schaaltjes of vondsten.
En kunnen ze niet in mijn verzameling komen, dan wellicht op mijn verlanglijstje.

Theo Werner